Nyheter & Evenemang

Bokomslag

Angöringar - berättelser och kunskap från havet

En ny antologi med artiklar av forskare knutna till Centrum för maritima studier och Statens maritima museer.

Bodekull

Unikt 1600-talsvrak identifierat

År 2003 påträffades det så kallade Dalarövraket vid Edesön i Stockholms skärgård. Fartyget har nu identifierats som flottans fartyg Bodekull som sjönk 1678.

Sjöhistorisk podd

Sjöhistorisk podd: om Swenska Ost-Indiska Compagniet

Lisa Hellman berättar om svenska handelsmän i 1700-talets Kanton, Kina.

Aryo Makko

Historiker utvald till elitsatsning

Aryo Makko vid Historiska institutionen är utsedd till en av årets Pro Futura-forskare av Riksbankens jubileumsfond. Han har därmed fem års forskningsfinansiering klar.

Sjövägen

Ny bok: Sjövägen till Sverige

För första gången tar Sveriges främsta maritima forskare ett helhetsgrepp på det maritima området Sverige och Norden.

Maritima seminariet VT2016

Maritima seminariet på Vasamuseet, VT16

Maritima seminariet är ett forum för att ventilera avhandlingsavsnitt, pågående projekt och projektskisser. På programmet finns även föredrag av väletablerade forskare.

Ifrämmandehamn

Ny bok: I främmande hamn

Det svenska konsulatväsendet har en nästan 350 år gammal historia. Sedan mitten av 1600-talet har svenska konsuler placerats i viktiga hamnstäder där de bistod sjömän och köpmän. Konsulerna utgjorde en viktig del av Sveriges utrikesrepresentation....

"Sveriges sjöfartskonsuler" - nytt forskningsprojekt

Forskningsprojekt huvudsakligen finansierat av Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm.