Bokomslag för antologin Facing the Sea. En illustrerad gammaldags vy över landskap.
Omslaget till Facing the Sea.

I Cemas nya antologi får du läsa om smugglare från Åland, brittiska kapare som beslagtar svenska skepp och marinofficerare som kämpar för flaggans heder. Vi ser också vad en katastrof till sjöss eller bärgandet av ett skeppsvrak kan berätta om samhället i dåtid och nutid, och varför allt fler människor väljer att begrava sina anhöriga till sjöss. Rösterna av barn som i krigstid tagit den farliga flyktvägen över Östersjön ger ytterligare en dimension till innehållet.

Facing the Sea. Essays in Swedish Maritime Studies har författats av elva forskare som är historiker, etnologer och marinarkeologer med koppling till Centrum för maritima studier vid Stockholms universitet. Tillsammans visar de upp ett axplock av den forskning som centret bedriver.

Medverkande forskare

Mirja Arnshav, CEMAS & Stockholms universitet
Henrik Arnstad, Södertörns högskola
Simon Ekström, CEMAS & Stockholms universitet
Niklas Eriksson, CEMAS & Stockholms universitet
Anna Maria Forssberg, Vasamuseet
Ida Hughes Tidlund, CEMAS & Stockholms universitet
Hanna Jansson, CEMAS & Stockholms universitet
Fredrik Kämpe, CEMAS & Stockholms universitet
Andreas Linderoth, Marinmuseum
Leos Müller, CEMAS & Stockholms universitet
Abigail Christine Parkes, University of Southampton

Här finns boken på förlagets hemsida (extern länk).