Svensken, dansken, ryssen och den galne engelsmannen… ( daterad 1780)

Sveriges neutralitet associeras oftast med neutralitetspolitiken under andra världskriget och kalla kriget, och det påstås att den grundades efter 1815 av Karl XIV Johan. Men den svenska neutralitetens historia är både längre och mindre principfast än vi tror.

Leos Müller, professor i historia, Historiska institutionen,

Leos Müller kommer visa att Sverige tillämpat neutralitetspolitik redan på 1600- och 1700-talet, utanför Östersjön och under stormaktskrigen mellan Frankrike och England och att 1800-talets neutralitetspolitik var ofta inkonsekvent och inte särskilt neutral.

Leos Müller, professor i historia, Stockholms universitet, och författare till boken Neutrality in World History. Themes in World History (2019)

Föreläsningen ingår i föreläsningsserien "Aktuell forskning i historia" som Historiska institutionen, Stockholms universitet, ordnar tillsammans med ABF-Stockholm på ABF-huset, Sveavägen 41.

Mer information gällande Covid-19

Vi följer myndigheternas rekommendationer:

Lokalen tar en publik på max 30 personer. Föredraget är gratis men plats går att boka via biljettlänken här.

Övriga föreläsningar i samma serie

Den svenska idrottens historia ca 1500 till 2000
Datum: 6 oktober, kl. 18:00 - 19:00