Elisabeth Elgán förklarar feministisk aktivism 1968.
Elisabeth Elgán förklarar feministisk aktivism i Sverige, 1968. Bilden kommer från TV5:s serie: "Den fantastiska historien med Berg och Meltzer".

Under våren har TV5 sänt en serie program om svensk kvinnohistoria kallad ”Den fantastiska historien med Berg och Meltzer”.

Levande begravd på medeltiden.
Levande begravd. Annika Sandén demonstrerar dödstraff på 1400-talet. Bilden kommer från TV5:s serie: "Den fantastiska historien med Berg och Meltzer".

Programledarna, Carina Berg och Christine Meltzer, lajvar sig genom den svenska historien från medeltid fram till idag för att förstå hur kvinnor har behandlats under olik epoker.

Experter förklarar

Flera av Historiska institutionens forskare medverkar som experter på de olika teman som TV-serien är uppbyggd kring, till exempel: kvinnor och brott, kvinnor och äktenskap och kvinnor och ideal.

Nu finns hela vårens säsong tillgänglig att se på webben.

Mer information

 I avsnitt 1, Kvinnan & brottet, medverkar Annika Sandén och förklarar kvinnors brott och straff under 1400-talet.

Yvonne Hirdman i Den fantastiska historien.
Yvonne Hirdman förklarar en hemmafrus plikter på 1950-talet.

I avsnitt 4, Kvinnan & äktenskapet, räknar Yvonne Hirdman upp de plikter och vardagsuppgifter som en svensk hemmafru förväntades hantera i hemmet på 1950-talet.

I avsnitt 5, Kvinnan & idealet, medverkar Elisabeth Elgán och slår hål på myten att kvinnoaktivister brände BH:ar år 1968.

Programmen går att se på webben här.