Margaretha Nordquist fil dr. i historia.

I en Under strecket-artikel i Svenska dagbladet, den 10 februari, uppmärksammas Margaretha Nordquists forskning om senmedeltida svenska rimkrönikor.

Artikelförfattaren, Harald Gustafsson, professor i historia i Lund, betonar att Margaretha Nordquist har tagit ett annorlunda grepp i sin analys av svenska rimkrönikor. Han skriver:

eftersom krönikorna är starkt tendentiösa för att inte säga propagandistiska inlägg i dessa strider blev de, med den skarpare källkritik som introducerades i början av 1900-talet, utdömda som notoriskt opålitliga. Men det beror förstås på vilka frågor man ställer till dem. I sin doktorsavhandling från Stockholms universitet, ”A struggle for the realm. Late-medieval Swedish rhyme chronicles as ideological expressions”, frågar Margaretha Nordquist inte efter om det krönikorna berättar är sant, utan vilken samhällssyn och ideologi som uttrycks i dem. Deras tendens blir då snarare en fördel….”

Läs hela artikeln i Svenska dagbladet här.

Margaretha Nordquist disputerade på sin avhandling den 4 december, 2015, vid Historiska institutionen. Läs mer om hennes forskning här.

Läs ett pressmeddelande på Margaretha Nordquists avhandling här.