Ryttarstaty föreställande Santiago som står i katedralen i Santiago de Compostela, Spanien.

På temat The weight of the past: how medieval myths influence modern identities kommer Nora Berend tala om något som ligger henne nära om hjärtat – missbruket av medeltiden i den moderna samhällsdebatten och politiken.

Det är med stor glädje som Historiska institutionen på Stockholms universitet bjuder in till en öppen festföreläsning av dr Nora Berend från St. Catherine’s college vid universitetet i Cambridge.

Nora Berend har varit vid Cambridge sedan år 2000 och är bland anant vinnare av Gladstonepriset för bästa historiebok 2001.

Den 28 september 2018 utses Nora Berend till hedersdoktor vid Stockholms universitet för sitt inspirerande arbete med att skapa nätverk mellan medeltidsforskare i norra Europa. Sitt höga anseende som forskare har hon förtjänat över sin långa karriär inom fältet och för sina stora bidrag till utvecklingen av metodologiska verktyg för historisk forskning.

Mer information om årets Hedersdoktorer här.

About Nora Berend

Nora Berend

Nora Berend is Professor in European History at the Faculty of History, University of Cambridge, UK, and Fellow of St Catharine’s College.

Born in 1966, she was educated at ELTE Budapest, EHESS Paris, and Columbia University, New York. After a Junior Research Fellowship at St Catharine’s College, Cambridge, she taught at Goldsmiths College London before returning to Cambridge in 2000.

She is best known for her work on medieval religious minorities, and on processes of Christianization. She went beyond the paradigm of persecution and toleration in explaining the complex position of religious minorities in society in her prize-winning At the Gate of Christendom: Jews, Muslims and ‘pagans’ in medieval Hungary (c.1000 – c. 1300) (2001).

She led an interdisciplinary project on the intertwined processes of political consolidation and religious change, winning an Innovation Award from the AHRC, resulting in Christianization and the rise of Christian monarchy: Central Europe, Scandinavia and Rus’ c. 950 – c. 1200 (2007).

She held a Humboldt Research Fellowship for Experienced Researchers (Mannheim), and a Fellowship at the K. Hamburger Kolleg, University of Bochum. She was visiting professor at the École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, Doshisha University, Kyoto, and the universities of Mannheim and Stockholm, and is Professor II at NTNU Trondheim.

She has fostered collaborative research on medieval Scandinavia, and stronger ties for medievalist graduate students and scholars between Stockholm and Cambridge.